تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) مکملی برای تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis) است. تحلیل تکنیکال به قیمت یک دارایی تمرکز دارد و سعی میکند از الگوها و فرمولهای آماری به جای ارزیابی ارزش ذاتی دارایی استفاده کند. معامله گران از تحلیل تکنیکال برای پیشبینی رفتار آتی بازار استفاده میکنند. تحلیل تکنیکال با نگاه به تاریخچه قیمتی، آینده را پیشبینی میکند. اما تحلیل بنیادی بیشتر روی کیفیت دارایی تمرکز دارد و توجهی به تحلیل نموداری قیمتی ندارد. مبنای تحلیل تکنیکال، تکرار تاریخ است. تحلیلگر تکنیکال معتقد است که تاریخ همیشه تکرار میشود.
چرا باید به تحلیل تکنیکال تسلط پیدا کنید؟
هر دارایی که به نیروهای عرضه و تقاضای بازار حساس است، میتواند موضوعی برای تحلیل تکنیکال باشد. تنها کافی است نمودار قیمت – زمان یک کالا موجود باشد. تحلیلگر تکنیکال میتواند از این نمودار برای پیشبینی آینده قیمتها استفاده کند. حتی نمودارهای شمعی که در ژاپن اختراع شده و در تمامی بازارهای سهام، اوراق قرضه، کالا، ارز و ارز دیجیتال (cryptocurrency) استفاده میشود، در ابتدا برای پیشبینی قیمت برنج طراحی شده بودند. این یعنی تحلیل تکنیکال یکی از ابزارهای اصلی معاملهگر است. به طور کلی هر تحلیلی که تنها بر قیمت یک دارایی تمرکز کند و تنها روی نمودار قیمت – زمان پیاده شود، زیر مجموعهای از تحلیل تکنیکال است. از اندیکاتور گرفته تا سریهای ریاضی مثل اعداد فیبوناچی.
اهمیت تحلیل فاندامنتال یا بنیادی
از میان دو سبک تحلیل رایج و مطرح در بازار، تحلیل فاندامنتال کمی پیچیدهتر از تحلیل تکنیکال است. در تحلیل فاندامنتال یا همان بنیادی، معاملهگر میخواهد ارزش ذاتی دارایی را به دست آورد. پیدا کردن ارزش ذاتی دارایی کار سختی است. برخی از داراییها چنین قابلیتی ندارند. به طور مثال شما میتوانید ارزش ذاتی ارز یک کشور، سهام یک شرکت، اوراق قرضه دولتی یا شرکتی را محاسبه کنید و حتی با توجه به عرضه و تقاضای جهانی یک کالا و عوامل تأثیرگذار بر آن، ارزش ذاتی یک دارایی را به دست آورید.
چرا باید از تحلیل فاندامنتال استفاده کرد؟
هدف از تحلیل فاندامنتال یا بنیادی پیدا کردن ارزش ذاتی یک دارایی است. پیدا کردن ارزش ذاتی سهام یک شرکت یا ارز یک کشور کار نسبتاً سادهتری است. چونکه اکثر علوم مربوط به تحلیل فاندامنتال برای ارزیابی ارزش سهام و ارز تعریف شدهاند. شما میتوانید به کمک مطالعه گزارشهای مالی، شاخصهای اقتصادی و متغیرهای سیاسی، ارزش ذاتی سهام یا ارز را تخمین بزنید. نتیجه تحلیلهای فاندامنتال تنها به پیدا کردن ارزش ذاتی دارایی ختم نمیشود. تحلیل فاندامنتال میتواند بهترین دارایی از نظر ارزانی و استعداد رشد سودآوری را تشخیص دهد. تحلیل فاندامنتال میتواند دارایی بیارزش یا خیلی گران را هم مشخص کند.
بعد از تحلیل فاندامنتال سهام، ارز، کالا یا شاخصها میتوانید ارزش ذاتی دارایی مورد نظر را تخمین بزنید و سپس ارزش ذاتی را با قیمت بازاری مقایسه کنید. اگر ارزش ذاتی دارایی مورد نظر بیشتر از قیمت بازار باشد، یعنی دارایی مورد نظر ارزان است و به مرور زمان قیمت بازاری هم به ارزش ذاتی خواهد رسید. اما اگر ارزش ذاتی پایینتر از قیمت بازار باشد، قیمت دارایی مورد نظر گران است و به مرور زمان قیمتها به سمت ارزش ذاتی حرکت خواهند کرد. تحلیل فاندامنتال میتواند استراتژی سرمایهگذاری شما در بازار را مشخص کند.