معامله گران پیرو روندی همیشه در جهت روند بازار معامله میکنند و به همین دلیل قدرت روند برای این گروه از معامله گران اهمیت زیادی دارد. در این مقاله میخواهیم با روشهای مختلف معامله گران پیر روندی آشنا شویم. بزرگترین چالش در معاملات پیرو روندی، مواجه با اوج و کفهای تاریخی است. شکست اوج و کف لازمه احیای روند بازار است. همچنین شاید روند کلی بازار صعودی باشد، اما برای مدتی بازار در یک فاز خنثی نوسان کند. برای معاملهگر پیرو روندی جهت خروج بازار از فاز خنثی اهمیت زیادی دارد.
روش آسان و سریع: استفاده از اندیکاتورهای تکنیکال
برای ارزیابی قدرت روند بازار، اندیکاتورهای تکنیکال متنوعی وجود دارند. اندیکاتورهای روندی نوعی از اندیکاتورهای تکنیکال هستند که روند بازار را ارزیابی میکنند. اندیکاتورهای تکنیکال به معاملهگر کمک میکنند تا سریع روند بازار را تحلیل کند. این اندیکاتورها به طور خلاصه نشان میدهند که آیا در بازار روندی وجود دارد یا خیر؟ همچنین اندیکاتورهای روندی قدرت نسبی روند و احتمال بازگشتهای اصلاحی را هم مشخص میکنند. خوشبختانه بسیاری از اندیکاتورهای تکنیکال به طور رایگان در اختیار همه قرار گرفتهاند. میانگینهای متحرک (Moving Average)، RSI، مک دی (MACD)، باند بولینگر (Bollinger Bands) و استوکاستیک (Stochastic) مهمترین و محبوبترین اندیکاتورهای تکنیکال در بازار هستند.
تقریباً همه اندیکاتورهای تکنیکال اشاره شده در یک دوره زمانی مشخص و تعیین شده، محاسباتی را روی قیمت و حجم معاملات انجام میدهند و نتیجه این محاسبه نشانگر قدرت نسبی روند صعودی و نزولی است. زمانی که اندیکاتورهای روندی در نمودارهای بلندمدت و کوتاهمدت نشانگر یک روند صعودی یا نزولی قوی باشند، میتوان طبق این روند وارد بازار شد.
رویکرد پیشرفته: استفاده از تئوریهای پرایس اکشن (price action)
روش دیگری هم برای ارزیابی قدرت روند وجود دارد. در این روش معاملهگر منتظر شکست یا حفظ موقعیت حمایت یا مقاومت بازار میماند و سپس بر اساس واکنش بازار به سطوح حمایتی و مقاومتی به این نتیجه میرسد که روند بازار قوی است یا خیر؟
روش جالبی که در مباحت تکنیکال به خصوص در سبک پرایس اکشن برای تعیین قدرت روند از آن استفاده میشود، روش شکست اوج یا کف قیمتی بازار است. به طور مثال در روند صعودی، بازار به بالای اوج قیمتی خود عبور میکند. این حرکت صعودی یا شکست اوج قیمتی نشانگر قدرت بالای خریداران در بازار است و از صعود بازار به سطوح بالاتر حکایت دارد. این روش معاملاتی خیلی ساده و مؤثر است.
اما در این میان بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که شکست اوج قبلی به تنهایی نمیتواند استراتژی موفقی برای معامله در بازارهای سهام، فارکس یا کالا باشد. چونکه بارها مشاهده شده که اوج و کفهای قیمتی با پدیده شکست جعلی مواجه میشوند. به طور مثال بازار تا بالای اوج قیمتی قبلی خود صعود میکند، اما در نهایت روز را در زیر اوج قیمتی به پایان میرساند. این شکست جعلی میتواند خود از بازگشت نزولی بازار حکایت داشته باشد!
در سبک پرایس اکشن (price action) معمولاً برای مقابله با پدیده شکست جعلی توصیه میشود که معاملهگر منتظر بسته شدن کندل و تبدیل اوج قیمتی به حمایت (یا تبدیل کف قیمتی به مقاومت) بماند و بعد از آن وارد بازار شود.
مدیریت ریسک: تغییر اندازه حد ضرر یا Stop Loss
اندازه حد ضرر تأثیر زیادی بر موفقیت معامله دارد. فرض کنید قیمت به بالای اوج تاریخی نفوذ میکند. در نگاه اول این حرکت صعودی نشانگر قدرت خریداران است. اما فوراً فروشندگان وارد میشوند و قیمت را به اندازه ۱۰۰ واحد پایین میکشند. این واکنش اولیه به اوج تاریخی بازار است. اما ادامهدار نیست و بعد از آن قیمت گران میشود و از اوج تاریخی عبور میکند. در این سناریو اگر اندازه حد ضرر معامله خرید ۲۰ واحد باشد، بدون شک معامله خرید با ضرر بسته خواهد شد. اما اگر اندازه حد ضرر بیشتر از ۱۰۰ واحد باشد، معامله با سود خوبی بسته خواهد شد! شکست اوج تاریخی بازار نشانگر قدرت بالای خریداران است و معمولاً این شکست صعودی، رالی بزرگی را به راه میاندازد.
اندازه حد ضرر ربطی به رویکرد تحلیلی شما ندارد. در واقع در این روش فرض می شود که تحلیل شما درست بوده است. این یک روش برای مدیریت ریسک است. اما با این حال موفقیت معامله به این متغیر ربط دارد. اگر اندازه حد ضرر را کوتاه انتخاب کنید، به احتمال زیاد بازار پیش از رسیدن به حد سود، در ضرر بسته خواهد شد. اما اگر اندازه حد ضرر را بلند در نظر بگیرید، معامله میتواند نوسانات بزرگی را تحمل کند، اما در نهایت با سود بسته خواهد شد. اندازه حد ضرر رابطه مهمی با حجم معامله دارد. اگر میخواهید اندازه حد ضرر را افزایش دهید، حتماً حجم معامله را پایین بیاورید.
نتیجهگیری
معامله پیرو روندی سود سرشاری دارد و در اکثر مواقع مدیریت چنین معاملاتی هم کار سادهای است. به همین دلیل حتماً سعی کنید به این سبک معاملاتی توجه داشته باشید. به طور خلاصه این قدرت روند بازار است که میتواند به معاملهگر کمک کند تا در اوجها یا کفهای قیمتی با اطمینان خاطر بیشتری معامله کند. شاید بهتر باشد که معامله گران تازه وارد از اندیکاتورهای تکنیکال در معاملات خود استفاده کنند و به مرور زمان سایر روشها را هم به استراتژی خود اضافه کنند. شما میتوانید از راهحلهایی که در بالا اشاره شده همزمان استفاده کنید. در این صورت درصد موفقیت معامله به طور قابلتوجهی افزایش خواهد یافت.