در معاملات دیروز شاهد تقویت ارزش دلار آمریکا در برابر ارزهای اصلی بودیم. همزمان با رشد نرخ بازدهی اوراق خزانهداری و سقوط بازارهای سهام، تقاضا برای دلار آمریکا افزایش یافت. چندین عامل در به راه افتادن جریانات ریسک گریزی نقش داشتند و معامله گران بازار فارکس باید برای تشدید جریانات ریسک گریزی در چند هفته آینده آماده شوند.
افزایش قیمتها در بازار کامودیتی، خروج بانکهای مرکزی از سیاستهای انبساطی و احتمال تعطیلی دولت آمریکا بر بازار سایه انداختهاند. قیمت گاز طبیعی هم به سرعت در حال افزایش است و گرانی گاز طبیعی در حال سرایت به بازار نفت خام است. در دو روز گذشته، قیمت گاز طبیعی بیش از ۱۰ درصد رشد کرده و در یک سال گذشته هم ۱۸۰ درصد افزایش قیمت داشته است. بحران انرژی به حدی شدید است که در کشورهایی مثل انگلستان و چین باعث تعطیلی کارخانجات شده است.
افزایش قیمت انرژی میتواند باعث تشدید فشارهای تورمی شود. دیروز رئیس فدرال رزرو آمریکا تائید کرد که رشد تورم گسترده بوده و قویتر از پیشبینیهای اولیه بانک مرکزی است. پاول گفته که مشکلات در زنجیره تأمین جهانی هم نهتنها بهبودی نداشته، بلکه بدتر هم شده است. از دید رئیس فدرال رزرو آمریکا، رشد ادامهدار تورم باعث میشود تا نیاز به سیاستهای انبساطی پولی از بین برود. خروج فدرال رزرو از سیاستهای انبساطی پولی میتواند اثر منفی بر سهام و ارزهای ریسکی داشته باشد.
از آنجایی که هیچ کس انتظار پایان بحران انرژی و اختلال در زنجیره تأمین جهانی را ندارد، میتوان پیشبینی کرد که جریانات ریسک گریزی به مرور زمان تشدید خواهند شد و تقاضا برای دلار آمریکا، ین ژاپن و فرانک سوئیس (ارزهای امن) را بالا خواهند برد.
در این میان وزیر خزانهداری آمریکا (جنت یلن) هم هشدار داده که اگر سقف بدهی دولت افزایش نیابد، دولت آمریکا در پرداختهای خود به مشکل خواهد خورد. هر چند که احتمال بحران بدهی در آمریکا پایین است، اما اگر دولت آمریکا در برخی از پرداختهای خود به مشکل برخورد کند، عواقب بدی برای بازارها خواهد داشت و بدون شک بازار سهام و ارزهای ریسکی خیلی زود سقوط خواهند کرد. در حال حاضر منابع مالی دولت در اول اکتبر منقضی میشوند و سیاستگذاران باید سعی کنند تا قبل از این تاریخ سقف بدهی را بالا ببرند.
